In vino veritas – cât de sincer ești, de fapt, atunci când ești beat: explicația cercetătorilor

de: Iulia Kelt
12 01. 2023

Se spune că, atunci când ești sub influența băuturilor alcoolice ai tendința să fii un pic mai sincer decât de obicei. Însă cât de adevărat este, de fapt, acest lucru?

Există încă multe aspecte pe care oamenii de știință în neuroștiință nu le înțeleg despre modul în care alcoolul afectează creierul uman.

O mare parte din cercetările de până acum s-au concentrat pe daunele neurologice la scară largă pe care le poate provoca consumul de alcool.

Un studiu recent, publicat în PNAS, a demonstrat că inclusiv o doză mică de alcool poate duce la schimbări de durată în neuronii șoarecilor și ai muștelor.

Cu alte cuvinte, alcoolul are „darul” de a micșora creierul.

Una dintre zonele creierului care este afectată de alcool este, din păcate, și zona care responsabilă pentru raționament, judecată și, în general, cea care ne ajută să facem alegeri bune de viață. Vorbim despre cortexul prefrontal. Efectul alcoolului asupra acestei zone duce, de asemenea, la pierderea inhibiției.

Încrederea în propriile forțe se află la cote maxime când ești sub influența băuturilor alcoolice, iar asta îți poate dăuna

Alcoolul ne poate împinge să avem un comportament sexual riscant, să practicăm jocuri de noroc pe bani pe care nu îi avem, dar și să conducem sub influența alcoolului. Mai mult, se pare că ne face un pic mai sinceri decât ar fi cazul.

Sentimentul de încredere în sine este un motiv important pentru care oamenii aleg să consume alcool.

Un studiu din 2017 a analizat profund conceptul de „personalitate de bețiv”. Cercetătorii au recrutat 156 de participanți cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani și le-au cerut să-și evalueze propriile trăsături de personalitate după ce au băut.

Un grup de participanți a primit apoi vodka limonade până când concentrația de alcool din sânge a ajuns la 0,09, iar după aproximativ 35 de minute li s-a cerut să participe la o serie de activități.

Înregistrările video ale activităților au fost folosite pentru a permite observatorilor să evalueze trăsăturile de personalitate ale indivizilor beți.

Aceste observații au fost comparate cu evaluările proprii ale indivizilor de la începutul experimentului. Poate deloc surprinzător, a existat o trăsătură de personalitate care s-a remarcat în mod deosebit. Participanții au raportat că s-au simțit mai extrovertiți după câteva pahare, dar și mai euforici și încrezători în propriile forțe.

„Considerăm că descoperirile prezente demonstrează viabilitatea observării comportamentului de om beat prin prisma teoriei personalității, o perspectivă care deschide noi oportunități de cercetare cu implicații importante pentru evaluarea clinică și intervențiile de tratament aferente”, au afirmat oamenii de știință.

Cu toate acestea, echipa a subliniat că, în general, oamenii își evaluează schimbările de personalitate în stare de ebrietate ca fiind mai semnificative decât pot fi observate, de fapt, de alți oameni. Alcoolul te poate face să ieși puțin din carapacea ta, altfel spus.

Este de la sine înțeles că cineva care se comportă în mod extrovertit din cauza alcoolului, ar putea spune lucruri pe să le regrete a doua zi de dimineață. Cu toate acestea, ceea ce spune nu este neaparat ceea ce gândește, în mod obișnuit. Ori, dacă este, cu siguranță factorul exagerării este prezent din plin.

Până la urmă, nu ai cum să iubești chiar pe toată lumea, într-o seară, nu?